Mann vasker bilen utendørs

Vask og polering av bil utvendig - alt du trenger å vite

For å holde bilen din i god stand, er det viktig med regelmessig vask. Dette forebygger rust og tar vare på lakken. Skal du selge bruktbilen en dag, vil det at du har vasket den jevnlig spille en stor rolle. Husk at regelmessig utvendig vask også beskytter mot rust.

Bør du vaske bilen utvendig i vaskehallen eller hjemme?

Først må du bestemme deg for om du vil vaske bilen selv hjemme eller i en vaskehall. I vaskehallen kan du kjøre bilen gjennom en maskin som gjør det for deg, eller du kan benytte deg av selvvask.

Maskinvask:

Mange vaskehaller tilbyr programmer tilpasset sesongen, som for eksempel insektsfjerning om sommeren, noe som er svært praktisk. Ved å vaske bilen utvendig i en vaskehall, slipper du å bekymre deg for direkte sollys, som er en viktig faktor ved hjemmevask. I tillegg, når du vasker bilen hjemme, unngår du køer og er ikke bundet av vaskehallens åpningstider.

Hvis det er lenge siden sist bilvask, eller du har kjørt på skitne veier og bilen din er blitt veldig skitten, anbefaler vi å starte med et grundig vaskeprogram som inkluderer børster. Ved mye gjørme og lignende skitt, er det smart å spyle bilen først for å redusere risikoen for riper.

Vask bilen selv i vaskehall

Selv om du må vaske bilen selv, trenger du ikke eget utstyr. Det finnes ulike programmer som lar deg tilpasse vasken etter sesongen og tiden du har tilgjengelig. Selvvask er også skånsomt for bilen og et utmerket valg mellom maskinvaskene. I tillegg er selvvask ofte mer økonomisk enn maskinvask.

Enkel guide til utvendig bilvask hjemme

For å vaske bilen hjemme, trenger du et passende sted, tilgang til vannslange, og riktige vaskemidler. En fordel med hjemmevask er at du slipper å bekymre deg for køer i vaskehallen. Husk å unngå direkte sollys under vask, da såpen tørker raskt i solvarmen og kan etterlate skjolder på bilen. Sjekk også ut vår guide for hvordan du effektivt vasker bilen innvendig.

Hvordan vasker du bilen utvendig selv?

Still opp bilen og finn frem utstyret du trenger

Unngå direkte sollys under vasken. Deretter samler du nødvendig utstyr, som vannslange, ulike såper for felger og karosseri, en bøtte med vann og såpeblanding, og eventuelt oppvaskhansker.

Skyll og vask av bilen

Start med å spyle bilen grundig for å fjerne løst skitt og støv. Ikke glem å spyle nederst på bilen, hvor søle og gjørme ofte samler seg – spesielt etter regnvær. Dypp svampen i bøtta med såpevann og vask bilen, men utsett felger og hjul til sist. Pass på at steiner og grus ikke fester seg til svampen, da dette kan ripe opp lakken. Avslutt med å spyle bilen ren.

Avfetting av bilen

For å sikre en grundig rengjøring av bilen, må avfettingsmiddelet påføres forsiktig på en tørr bil uten direkte sollys. Pass på å dekke hele overflaten, inkludert felgene, og la det virke i noen minutter før du skyller det av. Denne prosessen avslører hvor skitten bilen virkelig er, og gir deg en bedre forståelse av hvor grundig du må være i rengjøringsprosessen.

Rengjøre lyktene på bilen

For å effektivt rengjøre bilens lykter, start med å identifisere om de har en plast- eller glassoverflate. Rengjør først med mild såpe og vann for å fjerne lett skitt. Ved gjenstridige flekker eller gulning, bruk en spesialisert lyktrens. Poler lyktene varsomt med en myk klut eller et egnet poleringsmiddel. Etter rengjøring, tørk lyktene grundig for å forhindre skjolder, noe som forbedrer både synligheten og lyktenes utseende.

Vask vinduene på bil

Vask felgene

Neste skritt er å vaske felgene. Siden de ofte er de skitneste delene, er det smart å vaske dem sist slik at du kan bruke samme svamp uten å skitne til resten av bilen. Bruk såpe egnet for felger. Begynn med å såpe inn én felg om gangen og skyll godt av. Gjenta prosessen til felgen er ren før du går videre til den neste. Dette er en effektiv metode som sparer deg for å måtte gå rundt bilen flere ganger.

Eventuell polering og tørking av bilen

Ønsker du en ekstra glans, kan du avslutte med polering. Sørg for at bilen er helt tørr og ikke står i direkte sollys. Polering kan utføres for hånd eller med maskin. Vær forsiktig med mengden produkt du bruker for å unngå skjolder og for å sikre at produktet er godt polert inn i bilens overflate.

Dette er utfordringen ved å vaske bilen utvendig i vinterhalvåret

Å vaske bilen om vinteren byr ikke på mange utfordringer, men det er viktig å ta noen nødvendige forhåndsregler:

  • Pass på at nøkkelhullet ikke fryser. Har du nøkkelhull i dørene på bilen, er det lurt å bruke låsespray og deretter låsolje slik at nøkkelhullet ikke fryser.
  • Kjør bilen varm før du vasker den. Da unngår du at vannet fryser på bilen når du vasker den.
  • Gummilistene på bilen kan også fryse. Hvis dette skjer, unngå å åpne bildøren med kraft, da det kan skade listene.
  • I vaskehallen trenger du ikke å ta like mye hensyn til punktene over, og mest sannsynlig har du kjørt bilen til vaskehallen, slik at den er varm allerede.

Hvor ofte bør du vaske bilen om vinteren?

Vinterstid er det ekstra viktig å vaske bilen, særlig i områder hvor veiene saltes mye. Saltet kan slite på lakken, og det er viktig å vaske det av regelmessig for å opprettholde lakken og forhindre rustdannelse. Dette vedlikeholdet er essensielt, spesielt om du planlegger å selge bilen som bruktbil i fremtiden. Med varierende vintervær og mye slaps og søle på veiene, er det avgjørende å holde bilen ren.

Enten du velger å vaske bilen selv eller i vaskehallen, er det viktig vedlikehold som må gjøres. Vaske bilen utvendig kan være med på å forhindre rust og gjør at lakken på bilen holder seg fin lengre.