Bilder av biler som skal selges av en forhandler

Hvordan selge bruktbilen din

Dette bør du tenke på før du selger bilen:

 • Før du velger å selge bilen din, bestem deg for om du ønsker å bytte den inn, selge den selv eller om vi på Nettbil selger bilen for deg.
 • Selge bil til en forhandler kan være en god idé, men om du benytter deg av Nettbil, vil flere bilforhandlere konkurrere om å kjøpe bilen din. Det kan føre til en høyere salgspris.
 • Det å selge bilen selv gir deg mest for pengene, om du gjør ting riktig. Likevel burde du tenke deg nøye om før et eventuelt privatsalg. Les gjerne videre i denne artikkelen for å få en god formening om det å selge bruktbil.

Vil du selge bilen din kjapt og få pengene på konto om 2-3 dager? Selg bilen din gjennom oss

I denne artikkelen finner du enkle tips for å selge bilen din. Vi viser deg hvordan du kan få en god pris for bilen, forberede den for salg, og mye mer!

Ved å benytte deg av disse tipsene kan du gjøre et veloverveid valg om hvordan du best kan selge bruktbilen din.

Hvilke alternativer har du til salg av bruktbil?

Når du velger å legge ut bilen din for salg, har du ofte flere tanker om hvordan prosessen kommer til å være. Først må du ta en avgjørelse om hvordan du ser for deg å selge bilen.

I første omgang har du tre helt enkle alternativer.

Hvorfor du burde selge bilen privat

 • 1

  Du kan velge å spare penger på annonsen din, eller bruke en betalt tjeneste for å øke synligheten.

 • 2

  Du sparer penger ved å kutte ut mellomledd eller andre aktører som kan ta en sum av bilsalget ditt.

 • 3

  Du sikrer den høyeste prisen bilen din kan få. Dette forutsetter likevel at du tar deg god tid og er tålmodig for å finne en kjøper som er villig til å betale mest.

Hvorfor du burde bytte inn bilen

 • 1

  Hvis du har gjeld eller pant i bilen kan innbytteprisen brukes til å innfri dette.

 • 2

  En enklere salgsprosess, da enten forhandler/kjøper sørger for videresalg av bilen din.

 • 3

  Oppgjøret gjøres ofte raskt.

Hvorfor du burde selge bilen med Nettbil

 • 1

  Du får en gratis verdivurdering av bilen, og vi har testsentre over hele landet.

 • 2

  Vi har over 2000 forhandlere som kan by på bilen. Du bestemmer selv hvilket bud du vil akseptere.

 • 3

  Penger på konto etter få dager - og en smertefri prosess.

 • 4

  Du slipper 2 års reklamasjonsansvar ved å benytte Nettbil.

Nettbil illustrasjon

Vil du at 2100 forhandlere skal ha en budrunde på bilen din?

Registrer bilen din for å bli kontaktet av våre kunderådgivere, og bli kvitt bilen din

Hos Nettbil kan du enkelt få en verdivurdering av bilen din for å få en klar oversikt over hva du kan forvente ved ulike salgsmetoder. Vi gir deg innsikt i salgspriser for lignende biler på Finn. I tillegg kan du kontakte oss for et prisanslag, hvor vi estimerer hva du kan oppnå ved å selge bilen gjennom Nettbil.

Gjør deg inneforstått med dokumentene og kravene

Det finnes et hav av muligheter for å gjøre salgsprosessen enklere, men det er faktisk ikke så mange dokumenter du trenger. Du trenger kun en kjøpekontrakt og salgsmelding. Det er også viktig at forsikringen er på plass, ettersom du ikke har lov til å kjøre en bil til og fra et salgssted uten en aktiv ansvarsforsikring.

Kjøpekontrakt

Det er viktig at både kjøper og selger er inneforstått med vilkårene i salget. Opplysninger om kjøretøyet, tilstand, ekstrautstyr, og personopplysninger er noe som bør stå i en kjøpekontrakt eller en salgskontrakt.

Salgsmelding (digitalt)

Etter at du har kjøpt eller solgt en bil, er det nødvendig å sende inn en salgsmelding for å gjennomføre eierskiftet. For at eierskiftet skal bli gyldig, må kjøperen ha en gyldig forsikringspolise på bilen. Uten dette vil eierskiftet ikke bli godkjent. Det er ikke mulig å bare overføre både forsikringen og bilen til den nye eieren, ettersom forsikringsselskapet er pålagt å gjøre en ny vurdering av både bilen og den nye føreren.

Hvordan på best måte forbedre bruktbilen til salg

Å overse små feil kan bli kostbart når du selger bilen din. Derfor er det lurt å ta en grundig gjennomgang av bilen, for se om det er noen enkle grep som kan gjøre den mer presentabel.

Et godt tips er å vurdere profesjonell rengjøring, både innvendig og utvendig. Dette kan koste rundt 1.000 kr, men denne lille investeringen kan potensielt øke salgsprisen betraktelig. Tenk deg situasjonen fra en kjøpers perspektiv: En bil full av hundehår og skitne seter gir ikke et godt førsteinntrykk, og kan faktisk senke verdien på bilen.

Ønsker du å ta rengjøringen selv? Vi har inkludert noen nyttige tips for deg:

Innvendig

Fjern absolutt alt du eier som ikke skal være i bilen. Personlige ting, flasker, korker eller annet smårusk som kan ligge mellom setene.

Ta ut bilteppene, og bruk gjerne en høytrykkspyler til å skylle dem. Bruk eventuelt litt såpe for å få bort det verste av skittet.

Ta en klut og forsiktig gå gjennom dashboardet og alle knapper - vær forsiktig med hvilket vaskemiddel du bruker, ettersom ikke alle merker egner seg for bilinteriør. Vi anbefaler at du styrer unna sterke såpemidler, men kjøper noe egnet for bilinteriør med en god mikrofiberklut.

Sørg for at bilen din lukter så nøytralt som overhodet mulig.

Utvendig

Sørg for en grundig vask av bilen. Det inkluderer å rengjøre dekkene, felgene, understellet, og ikke minst taket. Husk understellet, og prøv å fjerne så mye rusk som overhodet mulig.

Reparasjon av bulker og småriper kan være mer utfordrende enn det høres ut, så det kan være lurt å vurdere hjelp fra en profesjonell. Få en prisestimat for arbeidet for å se om det er verdt investeringen.

Vurder å bytte ut lyspærer (spesielt på eldre biler), vindusviskere og muligens også dekkene. Selv om det ikke alltid er nødvendig, kan slike forbedringer gjøre et sterkt førsteinntrykk.

Hva med autopass?

Husk å fjerne autopasset fra bilen i god tid før overlevering for å unngå å bli belastet for bompenger etter salget. Du kan melde om endring her. Lag en ny avtale for den nye bilen du skal kjøpe.

Salg av bruktbil med personlig skilt

Personlige bilskilt kan ikke selges sammen med bilen; de er ikke inkludert i salget. Du beholder rettighetene til det personlige skiltet og må melde endringen på din side.

Forsikringen sies opp av seg selv ved salg av bil

Etter du har meldt eierskifte for salget av din bruktbil, så sender du også en salgsmelding. Når den andre parten godtar denne og har en aktiv forsikring på bilen, så flyttes forsikringen din. Du kan ikke si opp forsikringen din på forhånd, da alle biler som brukes på veien krever en aktiv ansvarsforsikring.

Det er derfor viktig å avtale med kjøperen at de har en gyldig forsikring klar ved overtakelsen av bilen.

Det er forskjell om du setter en høy, eller lav salgspris på bilen

Vi har allerede dekket emner som kjøpekontrakten, rengjøring av bilen, forsikring, og hvordan du enkelt kan selge bilen. Et viktig poeng er at en grundig rengjøring kan øke bilens verdi, men det er bilens generelle tilstand som veier tyngst for kjøpere.

Husk å notere alt som har blitt skiftet ut på bilen og inkluder denne informasjonen i annonsen. Det er også viktig å oppgi kilometerstanden og hvordan bilen har blitt brukt. For eksempel, en bil som hovedsakelig har blitt brukt til korte turer i byen kan ofte være et bedre kjøp enn en bil som har blitt brukt til lange turer hver måned.

Hvis du velger og gå for en høy salgspris:

For å øke sjansene for å få en bedre pris på bilen din, kan du vurdere følgende tiltak:

 • Selg bilen med en garanti, f. eks nybil garanti.
 • Hvis du har regelmessig fulgt serviceheftet, og har gjort endringer, taler det en god sak for høyere pris.
 • Nye deler, bremser, registerreim eller bremser. Det er ofte en god grunn til å ta en høyere pris.

Hvis du er villig til å gå for en lavere salgspris:

Noen ganger kan det være fordelaktig å prise bilen lavere, enten for å tiltrekke flere kjøpere eller for å selge raskt. Før du priser bilen lavere, bør du vurdere følgende faktorer: ønsker du bare å bli kvitt bilen raskt. Noen tips eller ting å vurdere før du priser bilen lavere:

 • Trenger du et raskt bilsalg, så pris bilen gjerne lavere enn forventet. Bruk f. eks selge bil funksjonen til Nettbil
 • Har bilen mye slitasje og trenger vedlikehold? Hvis du ikke har opprettholdt serviceheftet kan det noen ganger være gunstig å velge en lavere pris.
 • Bilulykker kan oppstå, og noen ganger kan det være greit å bare skrote bilen eller selge bildelene.

Hva er best?

Når du skal selge bilen, er det viktig å huske at den beste prisen avhenger av din situasjon. Lag en liste over ting som kan gjøre bilen din mer verdt og bruk den til å bestemme en god pris. Og husk, som privat selger er det viktigste å få bilen din vist til så mange som mulig. Finn.no er et godt alternativ der du kan nå ut til mange på kort tid, men husk å svare på forespørsler også! Hvis du velger å selge bilen via forhandler, så får du mye mer hjelp med prosessen.

Hvor mye er bilen din verdt?

Det er ingen fasit på akkurat hva bilen din er verdt, det er ofte bestemt av markedet. Men selvfølgelig er det noen ting som kan påvirke prisen mer enn annet, som f. eks alder og kilometer.

For å finne riktig pris på bilen din, er det viktig å vurdere markedsforholdene. Å selge bilen privat kan ofte gi deg mer penger enn å selge gjennom en forhandler. Selv om salg gjennom forhandler kan være enklere, har vi også tips til hvordan du kan prissette bilen selv.

Sjekk Finn for biler som ligner på din

Du alltid sjekke prisen på lignende biler på Finn. Det du må gjøre da er å gå inn på Finn.no, finn bruktbil-seksjonen og filtrere slik at du får biltypen din. Gjerne sammenlign alle prisene slik at du får en best mulig pris.

Husk ekstrautstyr kan være en bidragsyter i prisen

Ekstrautstyr kan ha en del og si for prisen du får solgt bilen din for. Derfor er det viktig at du undersøker grundig bilene du sammenligner deg med.

Få en eksakt vurdering av din bil

Har du heftelser eller lån?

Å selge bil med heftelser kan ha en påvirkning på markedsprisen din. Det er også anbefalt å sjekke om en bil har heftelser dersom du skal kjøpe bil. Dette kan du enkelt gjøre ved å sjekke brreg.no, og søke på registreringsnummeret til bilen du er interessert i.

Det er viktig å være ryddig i denne prosessen, spesielt om du skal selge bil. Heftelsen følger nemlig bilen, og ikke eieren. Ansvaret ligger likevel hos den som tok pant i bilen, men hvis gjelden ikke blir betalt ned, kan også bankene kreve at bilen blir tilbakelevert.

Ved å benytte deg av Nettbil sin tjeneste, så legger vi en plan for å bli kvitt heftelsene.

Testkjøring av biler

Når du selger din bruktbil via tredjepartsløsninger, er det ofte greit og ha noen sikkerhetstiltak slik at handelen blir trygg og god.

Det er mange som ønsker å testkjøre en bil før kjøp. Å få en god følelse av å kjøre bilen kan være nok til å overtale noen!

Ha en plan i forveien, slik at både du og kjøper er inneforstått med hva som forventes av hverandre. Hvis du på forhånd spør om kjøper ønsker å teste bilen, så er det noe du kan få tid til å planlegge slik at det tar bort bekymringer på forhånd.

Avtal på forhånd hva du er komfortabel med

Det å avtale hva du er komfortabel med, kanskje du har lyst til å ta med en venn eller om at du ikke ønsker å kjøre på kvelden. På forhånd avklar dette, og alltid vær med i testkjøringen. Enten med en venn eller familie som er tilstede, sammen med deg - slik kan du på best måte forsikre deg at testkjøringen blir gjort innenfor dine klare og tydelige rammer.

Sjekk forsikringen om det dekker kjøring av andre (under 23 år)

Forsikring på bil kan være skummelt for mange, ettersom det er mange vilkår og flere ting å sette seg inn i. Det er viktig å avklare med forsikringsselskapet om du har tillatelse om å ha førere som er under 23 år. Brudd på forsikringsavtalen kan skape avkortning, og det betyr at du kan få mindre igjen for forsikringen eller til og med bli stilt ansvarlig for hele ulykken hvis det skulle oppstå.

Selve salget av bilen

For å sikre en sikker og ryddig handel, er det viktig å opprette en solid kjøpekontrakt. Du kan finne gode kontrakter på Forbrukerrådet, NAF eller på Finn.no. Tilpass kontrakten slik at den dekker behovene til både kjøper og selger. Det anbefales å signere kjøpekontrakten med BankID for maksimal sikkerhet og juridisk gyldighet for begge parter.

Betalingsløsninger

Det finnes utallige betalingsløsninger, men det viktigste er at ingen av partene blir lurt. Det anbefales derfor å benytte seg av de betalingsløsningene som er foreslått i kjøpekontrakten. Hvis dere velger å ordne betalingen på egen hånd, er det viktig å bruke velkjente og pålitelige betalingsmetoder. Dette bidrar til å skape en sikker og tillitsfull handel for både kjøper og selger.

Rask bankoverføring

DNB tilbyr en tjeneste kalt "rask bankoverføring", som muliggjør umiddelbar overføring av penger, mot et gebyr. Det gebyret kan f. eks inngå i prisen, eller så kan dere bruke vanlig bankoverføring så lenge det er en kontrakt signert.

Husk salgsmelding til slutt!

En salgsmelding til Statens vegvesen er nødvendig for å overføre kjøretøyets eierskap til den nye kjøperen. Sjekk legitimasjonen til hverandre og logg inn på Statens vegvesens nettsider for å gjennomføre overføringen. Kjøperen må ha en gyldig forsikring og betale omregistreringsavgiften for at omregistreringen skal være gyldig.