Bilder av biler som skal selges av en forhandler

Selge bruktbil: Dette trenger du å vite

Dette bør du tenke på før du selger bilen:

 • Før du velger å selge bilen din, bestem deg for om du ønsker å bytte den inn, selge den selv eller om vi på Nettbil selger bilen for deg.
 • Selge bil til en forhandler kan være en god idé, men om du benytter deg av Nettbil, vil flere bilforhandlere konkurrere om å kjøpe bilen din. Det kan føre til en høyere salgspris.
 • Det å selge bilen selv gir deg mest for pengene, om du gjør ting riktig. Likevel burde du tenke deg nøye om før et eventuelt privatsalg. Les gjerne videre i denne artikkelen for å få en god formening om det å selge bruktbil.

Vil du selge bilen din kjapt og få pengene på konto om 2-3 dager? Selg bilen din gjennom oss

I denne artikkelen skal du få lese om hvordan du effektivt kan selge bilen din, få en prisvurdering på bilen din, hvordan best gjøre den klar for salg og mer.

Ved å benytte deg av disse tipsene kan du gjøre et informert valg om hvordan du best kan selge bruktbilen din.

Hvilke alternativer har du til salg av bruktbil?

Når du velger å legge ut bilen din for salg, har du ofte flere tanker om hvordan prosessen kommer til å være. Først må du ta en avgjørelse om hvordan du ser for deg å selge bilen.

I første omgang har du tre helt enkle alternativer.

Hvorfor du burde selge bilen privat

 • 1

  Du kan velge å spare penger på annonsen din, eller bruke en betalt tjeneste for å øke synligheten.

 • 2

  Du sparer penger ved å kutte ut mellomledd eller andre aktører som kan ta en sum av bilsalget ditt.

 • 3

  Du sikrer den høyeste prisen bilen din kan få. Dette forutsetter likevel at du tar deg god tid og er tålmodig for å finne den høyest betalende kjøperen.

Hvorfor du burde bytte inn bilen

 • 1

  Hvis du har gjeld eller pant i bilen kan innbytteprisen brukes til å innfri dette.

 • 2

  En enklere salgsprosess, da enten forhandler/kjøper sørger for videresalg av bilen din.

 • 3

  Oppgjøret gjøres ofte raskt.

Hvorfor du burde selge bilen med Nettbil

 • 1

  Du får en gratis verdivurdering av bilen, og vi har testsentre over hele landet.

 • 2

  Vi har over 2000 forhandlere som kan by på bilen, hvor du selv har kontroll over hvilket bud du vil akseptere.

 • 3

  Penger på konto etter få dager - og en smertefri prosess.

 • 4

  Du slipper 2 års reklamasjonsansvar ved å benytte Nettbil.

Nettbil illustrasjon

Vil du at 1.800 forhandlere skal ha en budrunde på bilen din?

Registrer bilen din for å bli kontaktet av våre kunderådgivere, og bli kvitt bilen din

For å få best mulig oversikt over hva du kan forvente av disse ulike metodene, kan du enkelt få en verdivurdering av bilen, hos oss i Nettbil. Da får du informasjon om hva lignende biler blir solgt for på Finn. Et annet tips er å ta kontakt med Nettbil for et prisanslag på hva vi tror du kommer til å få for bilen, ved å selge via Nettbil.

Gjør deg inneforstått med dokumentene og kravene

Det finnes et hav av muligheter for å gjøre prosessen enklere, men det er faktisk ikke så mange dokumenter du trenger. Du trenger kun en kjøpekontrakt og salgsmelding. Det er også viktig at forsikringen er på plass, ettersom du ikke har lov til å kjøre en bil til og fra et salgssted uten en aktiv ansvarsforsikring.

Kjøpekontrakt

Det er viktig at både kjøper og selger er inneforstått med vilkårene i salget. Opplysninger om kjøretøyet, tilstand, ekstrautstyr, og personopplysninger er noe som bør stå i en kjøpekontrakt eller en salgskontrakt.

Salgsmelding

Etter kjøp eller salg av bil så må du sende inn en salgsmelding, der det blir utført et eierskifte. For at eierskiftet skal aktiveres, må kunden ha en aktiv forsikringspolise på bilen. Hvis kjøper ikke har det går det ikke gjennom - du kan tenke at du kan overføre både forsikringen og bilen over til selger, men det går ikke da forsikringsselskapet er lovpålagt å ta en ny vurdering av både bilen og føreren.

Hvordan på best måte forbedre bruktbilen til salg

Noen få feil kan koste deg dyrt, derfor er det beste du kan gjøre å ta en ekstra titt på bilen. Dermed kan du se om det er noen enkle grep som kan taes for å gjøre bilen mer presentabel.

Du kan vurdere og få den renset profesjonelt (innvendig og utvendig vask) som kan koste ca 1.000 kr, men den lille ekstra investeringen kan også gi deg flere tusenlapper tilbake. Hvis du ser etter å kjøpe en bil, men bilen er full av hundehår og skitne merker på setene så får du ikke så godt inntrykk av bilen? Bare det kan gjøre at bilens verdi går ned.

Vi legger ved noen tips hvis du har lyst til å gjøre det selv.

Innvendig

Fjern absolutt alt du eier som ikke skal være i bilen. Personlige ting, flasker, korker eller annet smårusk som kan ligge mellom setene.

Ta ut bilteppene, og bruk gjerne en høytrykkspyler til å skylle dem. Bruk eventuelt litt såpe for å få bort det verste av skittet.

Ta en klut og forsiktig gå gjennom dashboardet og alle knapper - vær forsiktig med hvilket vaskemiddel du bruker, ettersom ikke alle merker egner seg for bilinteriør. Vi anbefaler at du styrer unna sterke såpemidler, men kjøper noe egnet for bilinteriør med en god mikrofiberklut.

Sørg for at bilen din lukter så nøytralt som overhodet mulig.

Utvendig

Vask bilen din grundig. Dekkene dine, felger, understellet og på toppen på taket bør få en grundig vask. Husk understellet og prøv å fjerne så mye rusk som overhodet mulig.

Fiks bulker og småriper, det er litt lettere sagt enn gjort - så vurder om du skal ha hjelp av en profesjonell og få en prisvurdering på det.

Bytt ut lys (på gamle biler), vindusviskere og kanskje til og med dekkene. Det er ikke alltid nødvendig, men førsteinntrykk kan hjelpe.

Hva med autopass?

Du kan bli belastet av bompenger til avtalen er sagt opp, om du ikke fjerner autopasset. Vær varsom og fjern det i god tid før overlevering, og legg den hjemme mens du melder endring her. Si opp avtalen din siden du ikke trenger den noe mer, og lag en ny avtale for den nye bilen du skal kjøpe.

Salg av bruktbil med personlig skilt

Det er ikke tillatt å selge personlige bilskilt, og det følger ikke med salget. Du beholder retten til det personlige skiltet, og må melde endring på det på dine sider.

Forsikringen sies opp av seg selv ved salg av bil

Etter du har meldt eierskifte for salget av din bruktbil, så sender du også en salgsmelding. Når den andre parten godtar denne og har en aktiv forsikring på bilen, så flyttes forsikringen din. Du selv kan ikke si opp forsikringen på bilen din på forkant, ettersom en bil som skal kjøre på veien må ha en aktiv ansvarsforsikring.

Derfor er det lurt å avtale med kjøper, at kjøper skal ha en forsikring klar ved overtagelse av bilen.

Det er forskjell om du går for en høy, eller lav salgspris på bilen

Vi har gjort klar tankene våre om kjøpekontrakt, om hvordan vi skal vaske bilen, forsikringer og hvordan vi skal på en enkel måte selge bilen på. Det som er fint med å vaske bilen grundig, er at den går opp i verdi - men det er tilstanden på bilen som er viktigst for kjøperen.

Bemerk deg alt som er skiftet, og legg det i annonsen - selvfølgelig med kilometer kjørt også, og hvordan du har brukt bilen. Er det en bybil som bare har kjørt korte strekninger så er det ofte et bedre kjøp enn en bil som har tøyet grensene med altfor lange turer hver måned.

Hvis du velger og gå for en høy salgspris:

Man har noen tiltak for å gjøre sjansen for å få en bedre pris på bilen sin, dette kan være;

 • Selg bilen med en garanti, f. eks nybil garanti.
 • Hvis du har regelmessig fulgt serviceheftet, og har gjort endringer, taler det en god sak for høyere pris.
 • Nye deler, bremser, registerreim eller bremser. Det er ofte en god grunn til å ta en høyere pris.

Hvis du er villig til å gå for en lavere salgspris:

Det er noen ganger det er fordelaktig og prise bilen lavere, og noen ganger ønsker du bare å bli kvitt bilen raskt. Noen tips eller ting å vurdere før du priser bilen lavere:

 • Trenger du et raskt bilsalg, så pris bilen gjerne lavere enn forventet. Bruk f. eks selge bil funksjonen til Nettbil
 • Har bilen mye slitasje og trenger vedlikehold? Hvis du ikke har opprettholdt serviceheftet kan det være gunstig og velge en lavere pris noen ganger.
 • Bil ulykker kan oppstå, og noen ganger kan det være greit å bare skrote bilen eller selge bildelene.

Hva er best?

På en måte så er det umulig å fastsette hva som er best, det er alltid helt unikt for din situasjon. Men du kan lage en punktliste over hva du tror du kan få mer for pengene, og gå systematisk nedover slik at du har en aning på hvor du vil prise det.

Når du i det hele tatt har bestemt deg for å selge bilen, så er det viktigste du kan gjøre som en privatselger er å nå ut til så mange som du overhode klarer. Finn.no er et godt alternativ der du kan nå ut til mange på kort tid, men husk å svare på forespørsler også! Hvis du velger å selge bilen via forhandler, så får du mye mer hjelp med prosessen.

Hvor mye er bilen din verdt?

Det er ingen fasit på akkurat hva bilen din er verdt, det er ofte bestemt av markedet. Men selvfølgelig er det noen ting som kan påvirke prisen mer enn annet, som f. eks alder og kilometer.

I aller største grad så kan du på noen måter finne ut av en pris, ved å knytte inn markedsforholdene, i tillegg forstå at å selge bilen privat gjør at du ofte får mer penger av å selge bilen via en forhandler. Selv om sistnevnte går oftere smørefritt - så har vi også noen metoder for å prissette en bil.

Sjekk nettbil sin lynkalkulater

Istedenfor manuelt sjekke Finn.no så finnes det andre verktøy som gjør jobben for deg, du kan enkelt bruke vårt verktøy som kalles “lynkalkulator” for å ta en verdivurdering av bilen din. Prisen beregnes ut av et system, som henter historikken til biler som er lignende din på Finn.no. Verdivurderingen tar også hensyn til om du har planer om å selge en elbil, diesel, eller bensinbil også.

Verktøyet er ikke nødvendigvis helt nøyaktig, men datagrunnlaget er veldig stort - samtidig kan det være noen aspekter som ikke blir regnet med (som f. eks sportsutstyr eller andre egenskaper til bilen din).

Sjekk Finn for biler som ligner på din

Hvis du ikke er interessert i å bruke lynkalkulatoren til Nettbil, kan du alltid sjekke opp prisen på lignende biler på Finn. Det du må gjøre da er å gå inn på Finn.no, deretter gå til bruktbil seksjonen og filtrere slik at du får biltypen din. Gjerne sammenlign alle prisene slik at du får en best mulig pris.

Husk ekstrautstyr kan være en bidragsyter i prisen

Som forklart tidligere i artikkelen kan det å ha ekstrautstyr en del og si for prisen du får solgt bilen din for. Derfor er det viktig at du undersøker grundig bilene du sammenligner deg med, da det faktisk er en stor forskjell.

Har du heftelser eller lån?

Selge bil med heftelser kan ha en påvirkning på markedsprisen din. Det er også anbefalt å sjekke om en bil har heftelser om du skal kjøpe en som du kan gjøre ved å sjekke brreg.no, og søke på registreringsnummeret på bilen du ønsker å kjøpe.

Det er viktig å være ryddig i denne prosessen, spesielt om du skal selge bil. Heftelsen følger nemlig bilen, og ikke eieren. Ansvaret ligger likevel hos den som tok pant i bilen, men hvis gjelden ikke blir betalt ned kan også bankene kreve at bilen blir tilbakelevert.

Hvis du benytter deg av Nettbil sin tjeneste, så sørger vi for at vi legger opp en plan for å bli kvitt heftelsene.

Testkjøring av biler

Når du selger din bruktbil via tredjepartsløsninger, er det ofte greit og ha noen sikkerhetstiltak slik at handelen blir trygg og god.

Det er mange som ønsker å testkjøre en bil før de er komfortabel med å kjøpe bilen, bare det og få en god følelse av å kjøre en bil kan være nok til å overtale noen!

Ha en plan i forveien, slik at både du og kjøper er inneforstått med hva som ventes av hverandre. Hvis du på forveien spør om kjøper ønsker å teste bilen, så er det noe du kan få tid til å planlegge slik at dere tar vekk bekymringer på forhånd.

Avtal på forhånd hva du er komfortabel med

Det å avtale hva du er komfortabel med, kanskje du har lyst til å ta med en venn eller om at du ikke ønsker å kjøre på kvelden. På forhånd avklar dette, og alltid vær med i testkjøringen. Enten med en venn eller familie som er tilstede, sammen med deg - slik kan du på best måte forsikre deg at testkjøringen blir gjort innenfor dine klare og tydelige rammer.

Sjekk forsikringen om det dekker kjøring av andre (under 23 år)

Forsikring på bil kan være skummelt for mange, mange vilkår og flere ting å sette seg inn i. Det er viktig å avklare med forsikringsselskapet om du har tillatelse om å ha førere som er under 23 år. Brudd på forsikringsavtalen kan skape avkortning, og det betyr at du kan få mindre igjen for forsikringen eller til og med bli stilt ansvarlig for hele ulykken hvis det skulle oppstå.

Selve salget av bilen

Opprett en kjøpekontrakt, finn en god kontrakt enten via forbrukerrådet, naf eller Finn. Lag kjøpekontrakten slik at den tilpasses begge parter, og en avtale mellom deres blir laget. Det anbefales å ha en kjøpekontrakt som signeres med bank-id, det er tryggest for begge parter.

Betalingsløsninger

Det finnes utallige betalingsløsninger, men det viktigste er at ingen av partene blir lurt. Derfor er det best å bruke de betalingsløsningene kjøpekontraktene tilbyr, eller om dere skal “fikse” det mellom dere som benytter dere av kjente betalingsløsninger.

Rask bankoverføring

DNB har en funksjon som heter rask bankoverføring, som gir deg muligheten til å overføre pengene med en gang - mot et gebyr. Det gebyret kan f. eks inngå i prisen, eller så kan dere bruke vanlig bankoverføring så lenge det er en kontrakt signert.

Husk salgsmelding til slutt!

En salgsmelding er en overtagelse melding til Statens vegvesen, med en salgsmelding så flytter du eierskapet fra deg til nye kjøper. Sjekk hverandres legitimasjon, og deretter logg inn på Statens vegvesen for en enkel overførsel. Husk at kjøper må betale en omregistreringsavgift, og før omregistreringsavgift så må kjøper ha en forsikring med en garanti satt som aktiveres ved en omregistrering.