Person som holder nøkkel foran en bil

Selge bilen til forhandler?

Det å selge en bil kan for mange virke som en langvarig og slitsom prosess, mens for andre kan det være en spennende opplevelse. Er du en av de som befinner seg i den første kategorien, da kan det å selge bilen gjennom Nettbil som forhandler spare deg for mye tid og hodebry.

Selge bilen selv

Dersom du ønsker å selge bilen din selv, er det flere ting du må ha i bakhodet. Først og fremst må du ha en klar formening om i hvilken stand bilen er. Dette må tydelig formidles til kjøper av bilen.

Salgstest av bilen

Her anbefales det å gjennomføre NAF sin salgstest. Dette er en mer omfattende undersøkelse av bilens tekniske tilstand som dekker flere punkter enn en vanlig EU-kontroll. Testen vil avdekke eventuelle feil eller mangler og gir deg som selger en mulighet til å rette opp i disse feilene før salg. På tross av dette vil det i de fleste tilfeller være mer lønnsomt å selge bilen slik den er til en forhandler og la dem ta seg av forbedringene. Dersom det ikke avdekkes store feil, vil denne testen fungere godt som et salgsargument ettersom det er en nøytral 3. part som har vurdert bilens tilstand, og ikke bare selgerens egen subjektive mening.

Service- og verkstedshistorikk

En annen ting som burde være på plass er bilens service- og verkstedshistorikk. Dette er dokumenter som er interessante for kjøper, fordi de forteller noe om hvilke feil som tidligere har vært oppdaget og fikset. I tillegg må bilen være EU-godkjent, noe som ikke er det samme som en NAF-test. Dette er et krav for at det i det hele tatt skal være lov å kjøre med bilen. Det må også tydelig formidles når dato for neste EU-kontroll er.

Når prisen skal settes anbefales det å gjøre litt research på hva lignende biler ligger ute for. Dette for å få innsikt i hva markedet er villig til å betale for bilen, og hva man kan forvente av pris.

Nettbil illustrasjon

Kom i gang med et enkelt bilsalg

Det har aldri vært enklere å selge bil. Lever bilen, så fikser vi resten.

Salgsprosessen ved salg av bruktbil

Etter du har sjekket bilens tekniske stand, funnet frem aktuelle papirer, og gjort research på hvilken pris du burde sette, da kommer selve salgsprosessen. Den kan deles inn i flere trinn som vi skal ta for oss nedenfor.

1. Legge ut bilen for salg

Dersom du ikke allerede har en privat kjøper må du informere potensielle kjøpere om at bilen din er ute for salg. Det finnes flere ulike plattformer for salg av bil, men en av de mest brukte er finn.no. Her kan du legge ut annonse for bilen i bytte mot en liten sum. På tross av dette kan det imidlertid lønne seg å putte litt mer penger i ekstra synlighet. Du vil da øke synligheten til annonsen din og treffe et bredere publikum. I forkant av annonsen er det nødvendig å ta noen oppdaterte bilder av bilen. Bilen burde da være vasket og ryddet, og bildene må vise bilen fra flere vinkler både innvendig og utvendig. Husk også å ta nærbilder av rust, riper eller annet som er verdt å merke seg av en kjøper, dette er med på å skape tilit, ettersom du ikke prøver å skjule noe fra kjøper.

2. Skrive riktig opplysninger

Før du legger ut annonsen må du ha oppgitt all nødvendig informasjon i annonsefeltene. Dette innebærer blant annet bilmodell og årstall, kilometerstand, type girkasse, drivstoff, vekt, antall seter, utstyr, dekkopplysninger, farge mm.

Jo flere opplysninger du oppgir i de ulike feltene, jo større sjanse er det at bilen dukker opp i ulike variasjoner av filtre som er aktuelle.

Selve annonseteksten burde være kort og lettlest, men gjerne litt personlig. Det er her du skal overtale kjøper om at dette er den rette bilen. En annen ting som er viktig å huske på er at man som selger har større ansvar for opplysningsplikt enn det kjøper har for undersøkelsesplikt. Hvilket ansvar du har som selger står det skrevet mer om i kjøpsloven § 17 og 19.

I tillegg har du 2 års reklamasjonsansvar ved salg av bil. Noe som betyr at kjøper kan klage dersom de opplever at du ikke har oppgitt riktige opplysninger om bilens tekniske stand. Dette gjelder også dersom bilen “selges som den er”.

3. Skrive kontrakt

En salgskontrakt er helt nødvendig ved salg av bil, enten du selger til en bekjent eller fremmed. Det er dette dokumentet man forholder seg til dersom det skulle oppstå en konflikt eller uenighet i etterkant av salget. Man kan enten skrive kontrakten selv, eller benytte seg av ferdige maler, blant annet har Forbrukerrådet en god kontrakt for kjøp av bruktbil. Salgskontrakten skrives under av begge parter før den er gyldig.

4. Sende inn salgsmelding

Når begge parter har skrevet under salgskontrakten og det har blitt avtalt en dato for overtagelse, må det sendes inn en salgsmelding til Statens vegvesen. Både selger og kjøper kan sende salgsmelding, men dersom man har en medeier av bilen, må denne personen også godkjenne salgsmeldingen i tillegg til selger og kjøper. Dersom du sender inn salgsmeldingen digitalt trenger du ikke sende inn vognkortet. Kjøper vil da motta et midlertidig digitalt vognkort, frem til vognkort del 1 og 2 blir sendt i posten.

5. Kjøper må tegne bilforsikring

Som selger vil din bilforsikring automatisk avsluttes når salgsmeldingen er godkjent. Kjøper må derimot opprette en ny bilforsikring med registreringsnummeret. Denne forsikringen må inkludere trafikkforsikringsavgift.

6. Betale omregistreringsavgift

Etter at salgsmeldingen er godkjent og kjøper har tegnet ny bilforsikring, må omregistreringsavgiften betales. Denne kan betales av både selger eller kjøper, men inkluderes ofte i salgsprisen. Prisen på denne avgiften vil variere ut fra hvordan type bil det er og hvor gammel den er.

7. Avslutte avtaler knyttet til bilen

Siste skritt i salgsprosessen er å avslutte alle aktive avtaler knyttet til bilen. Dette kan eksempelvis være bombrikke-avtale eller parkeringsavtale. Dersom du har en bombrikke i bilen, skal denne også fjernes før bilen overleveres.

Selge bilen med Nettbil som forhandler

Nettbil fungerer på mange måter som en bilforhandler, men i motsetning å kun motta tilbud fra den ene forhandleren vil du få bud fra langt flere forhandlere som konkurrerer mot hverandre. Dette kan presse prisen opp. Du slipper også mye styr ved å overlate salgsprosessen til profesjonelle i bytte mot en liten andel av salgsprisen. Dermed trenger du hverken tenke på å opprette annonse, selv fikse en vurdering av bilens tekniske stand eller uenigheter som kan oppstå i etterkant av salget.

Første steg er å registrere bilen på nettbil.no. Her begynner du med å fylle inn bilens registreringsnummer og kilometerstand. Deretter tar vi kontakt med deg for å gi deg et prisestimat på hva du kan forvente å få i en budrunde. Dersom du er fornøyd med prisestimatet, leverer du bilen til ditt nærmeste testsenter. I enkelte områder kan vi også hente bilen. Her blir bilen grundig testet slik at man unngår reklamasjonsansvar i etterkant, og man er sikker på at du får en rettferdig pris. Etter testen er det tid for budrunde. Bilen legges ut for salg til rundt 2000 forhandlere som kan by på bilen. Du bestemmer selv om du godtar budene som kommer inn. Når du har godtatt høyeste bud er bilen solgt og du vil motta penger på konto etter få dager.

Selve salget tar som regel mellom 1-2 virkedager, en prosess som i snitt tar 1-2 måneder når du selger bilen privat. Nettbil påtar seg også hele ansvaret for bilen, noe som fritar deg for reklamasjonsansvaret. Dersom du selger privat har kjøperen en reklamasjonsrett på 2 år i etterkant av kjøpet. Best av alt er det at du kan senke skuldrene og la profesjonelle ta seg av salget mens du bare følger med på budene som kommer inn. Du bestemmer også helt selv om du vil godta budet, noe som gir deg siste ord i salget.

Vi har så langt solgt over 40.000 biler hvor bilene den siste måneden har i snitt hatt 31 bud. Vi har også god erfaring med alle former for biler, enten det er snakk om automatgir, manuelt gir, elbil, diesel eller bensinbil. Du kan derfor trygt overlate bilsalget til oss.

Fordeler med Nettbil som forhandler

 • 1

  Over 2100 forhandlere kan legge inn bud på bilen'

 • 2

  Bilen blir solgt på 1-2 virkedager

 • 3

  Vi fikser det meste for deg

 • 4

  Du har ikke noe reklamasjonsansvar