
Hvordan selge bil til utlandet? Dette må du vite
Vurderer du å selge bilen din til utlandet? Kanskje har du hørt at biler kan være mer verdt utenfor Norge eller fått henvendelser fra utenlandske kjøpere? I denne artikkelen forklarer vi det du trenger å vite før du går i gang med salget, hvilke fallgruver du bør unngå og hvordan du enkelt kan nå forhandlere som eksporterer biler ved å selge gjennom Nettbil.
Kan man selge bil til utlandet?
Ja, det er fullt mulig å selge bil til utlandet, enten privat eller via profesjonelle aktører. Du kan for eksempel selge direkte til en kjøper i utlandet eller bruke Nettbil for å nå bilforhandlere i Norge som driver med eksport. Disse forhandlerne håndterer regelverk, dokumentasjon og logistikk, slik at du slipper å gjøre jobben selv.
Nettbil - et nettverk av forhandlere og eksportører
Når du selger bilen din med Nettbil, blir den lagt ut i en digital budrunde for over 2000 bilforhandlere i hele Norge. Mange av disse forhandlerne spesialiserer seg på å eksportere biler og byr på biler de har tenkt å selge videre til kjøpere i utlandet. Dette betyr at du når flere aktuelle kjøpere, også de som vet akkurat hva bilen din er verdt i andre markeder.
Direkte salg til utlandet - fordeler og ulemper
Skal du derimot selge bilen din direkte til en privat kjøper i utlandet er dette også en mulighet. Det krever dog mer av deg som selger:
Fordeler med å selge bil til utlandet
- Du kan potensielt få bedre pris, spesielt hvis bilen er ettertraktet i kjøperens hjemland
- Du har full kontroll over salget
Ulemper med å selge bil til utlandet
- Du må selv ordne eksportpapirer og transport
- Du må sende salgsmelding, men bilen skal ikke registreres i Norge og dette krever ekstra dokumentasjon
- Du kan bli stående ansvarlig ved feil eller mangler, særlig hvis du ikke har spesifisert alt skriftlig
- Mer kompliserte betalingsløsninger for betaling til utenlandsk statsborger
Selger du bilen din med Nettbil, trenger du ikke tenke på om den ender opp i Norge eller i utlandet - vi tar oss av alt. Vi fikser budrunde, kontrakt, innfrielse av lån (dersom det er heftelser), og sender inn salgsmeldingen for deg. Alt du trenger å gjøre, er å signere kontrakten. Pengene får du på konto innen et par virkedager.
Hvilke biler er mest populære på eksportmarkedet?
Det er spesielt tre typer biler som tiltrekker seg eksportkjøpere: eldre elbiler, robuste firehjulstrekkere og brukte Teslaer.
- Tesla med gratis lading. Noen eldre Tesla-modeller har livslang gratis tilgang til Teslas Supercharger-nettverk, som gjør at man kan lade gratis på deres ladestasjoner for alltid. Dette tilbudet gis ikke lengre på nye biler og gjør at disse bilene er svært ettertraktet hvor dette tilbudet står. I flere land, særlig i Øst-Europa, er dette et stort pluss.
- Elbiler som ikke lenger EU-godkjennes i Norge. Noen eldre elbiler oppfyller ikke lengre kravene for EU-godkjenning i Norge, men kan fortsatt være etterspurt i andre land. I Øst-Europa finnes det marked for disse bilene, gjerne fordi de fortsatt er rimelige i drift og enkle å reparere.
- Kraftige SUV-er og pickuper. Biler som Toyota Land Cruiser, Mitsubishi Pajero og Toyota Hilux er populære i området med krevende forhold, som Ukraina og nærliggende land. Disse bilene er kjent for driftssikkerhet og god fremkommelighet, og etterspørres ofte av humanitære organisasjoner, jordbruk og byggebransjen. Disse bilene er spesielt etterspurt i arbeidet i Ukraina grunnet dagens situasjon i området.
Valutakursen spiller også inn på eksportmarkedet
Når den norske kronen er svak, blir biler kjøpt i Norge billigere for kjøpere i utlandet. Eksempelvis er 100 danske kroner nå verdt omtrent 160 norske – noe som gjør norske bruktbiler mer attraktive for eksport til Danmark. Det samme ser vi i tider hvor euroen står sterkt mot den norske kronen, hvor salg av bil til Tyskland, Spania og andre land som benytter seg av euro blir mer attraktivt.
Eksportavgifter og skatt - hva må du passe på?
I utgangspunktet er det ingen ekstra eksportavgifter når du selger bilen fra Norge. Men her er noen ting du bør vite:
- Hvis du selger som privatperson, gjelder ikke moms eller engangsavgift
- Driver du derimot med kjøp og salg som næring, altså næringsvirksomhet, må du melde salget til Skatteetaten
- Ved eksport kreves ingen moms eller engangsavgift, men kjøper i utlandet kan måtte betale avgifter i sitt eget land/importlandet
- Transportkostnader må som regel dekkes av kjøper, men dette bør avklares tydelig på forhånd
For å unngå misforståelser og sikre at du ikke blir stående økonomisk ansvarlig i etterkant, anbefales det å bruke en profesjonell tjeneste som Nettbil.
Hvorfor velge Nettbil?
Med Nettbil slipper du det som vanligvis gjør bilsalg krevende. Du trenger ikke å ta bilder, skrive annonser, svare på meldinger eller prute pris - du slipper faktisk å forholde deg til noen andre enn rådgiveren din. Du leverer bilen på test – eller lar oss hente den – så fikser vi resten:
- Profesjonelle forhandlere (og eksportører) byr på bilen din. Dette bidrar til konkurranse og kan drive prisen opp
- Du kan følge med på budrunden i sanntid og bestemmer selv om du vil godta høyeste bud
- Det er gratis og uforpliktende å selge bilen med Nettbil. Du betaler ingenting av egen lomme
- Vi fikser salgsmelding, kontrakt og innfrielse av lån dersom du har det
- Vi tar over reklamasjonsansvaret så du slipper å tenke på det
Kom i gang med et enkelt bilsalg
Det har aldri vært enklere å selge bil. Lever bilen, så fikser vi resten.