Elbil kjører på landevei

Slik selger du en bil etter dødsfall

Å selge bil etter dødsfall, som en del av dødsboet, kan være en kompleks oppgave. Det kan være vanskelig å manøvrere seg gjennom lover og regler. Derfor har vi i Nettbil gjort prosessen enkel for deg.

Disse dokumentene trenger du for å selge bilen fra dødsboet

La oss gå gjennom de nødvendige dokumentene du trenger for å selge en bil fra et dødsbo. Det er viktig å være klar over at dette krever en mer omfattende prosess enn vanlig, med spesifikke juridiske krav og nødvendige dokumenter som må ordnes.

Dokumentene du trenger

 • Skifteattest / uskifteattest, du kan lese mer om det her.
 • Fullmakt fra eventuelle andre arvinger som har krav på dødsboet.
 • Kopi av legitimasjon til både arvinger og fullmektig. Hvis det foreligger vitneunderskrift per fullmakt, erstatter dette kopi av legitimasjon på fullmaktsgiver.

Dokumentene bilen trenger

Hvis du ønsker å legge ut bilen for salg, er det viktig å ha kontroll på bilens dokumenter. Ved å ha disse dokumentene tilgjengelige på forhånd, vil du kunne navigere gjennom salgsprosessen mer effektivt og problemfritt.

 • Servicehefte / elektronisk servicehistorikk av bilen
 • Vognkortet til bilen, del 1.
 • Hvis bilen har hatt større utbedringer, gjerne finn frem kvittering på disse også.

Trenger du hjelp med salg av bil etter dødsfall?

Nettbil har gode prosesser for å håndtere salg av bil etter et dødsfall. Vi hjelper deg med hele salget.

Hva er forskjellen på offentlig skifte og uskifte?

Når det gjelder håndtering av et dødsbo, er det to hovedmetoder: offentlig skifte og privat skifte, samt skiftet og uskiftet bo. Disse begrepene kan virke forvirrende, men de viser til forskjellige måter å administrere eiendeler og formue etter et dødsfall.

Privat skifte

Privat skifte er den vanligste metoden, og innebærer at arvingene selv tar ansvar for å fordele den avdødes eiendeler eller formue. Etter at dødsboet er oppgjort, sender de etterlatte inn en skifteattest til tingretten som bevis på at boet er skiftet privat og at alle forpliktelser er oppfylt.

Offentlig skifte

Ved offentlig skifte vil det bli oppnevnt en bobestyrer som bistår alle arvingene. Bobestyrer, som er advokat, vil ha fullmakt fra arvingene og rett til å signere dokumenter på vegne av boet.

Skiftet / uskiftet bo

Ved uskiftet bo får den gjenlevende ektefellen hele boet og er den eneste arvingen. I tilfeller der det er flere arvinger, vil de kunne sitte igjen i boet sammen eller velge en fullmektig til å administrere.

Basert på den enkeltes situasjon og preferanser, må man velge den mest hensiktsmessige måten å håndtere dødsboet på. Det er viktig å være klar over forskjellene mellom skifte og uskifte for å ta den riktige avgjørelsen.

Slik selger du bilen med Nettbil – uansett hvordan boet ser ut

Nettbil har gode prosesser for å håndtere salg av bil etter et dødsfall. Det viktigste for oss er at vi kan bistå deg med hele prosessen, av både innhenting av dokumentasjon og salgsprosessen.

 • Hvis du selger bilen med Nettbil tar vi over reklamasjonsansvaret på 2 år, noe som gjør salgsprosessen enklere og tryggere for deg. Salget gjennomføres vanligvis innen tre dager, noe som bidrar til et rask oppgjør av dødsboet.
 • Dere har full frihet til å akseptere eller avslå bud, noe som gir alle arvingene en følelse av trygghet og kontroll.
 • 1

  Registrer bilen på Nettbil.no. En rådgiver, som vil bistå deg gjennom hele prosessen, tar kontakt for å gjennomgå salgsprosessen og avtale en tid for testing av bilen på ditt nærmeste NAF eller Viking testsenter.

 • 2

  Vårt team kontakter deg for en samtale angående innsikt i boet og innhenting av nødvendig dokumentasjon. Sammen finner vi den beste løsningen for deg. Vi gjennomgår dokumentasjonen for å godkjenne salget av bilen og bistår deg med levering av salgsmelding etter at bilen er solgt.

 • 3

  Bilen får en digital budrunde hvor over 2.200 forhandlere har mulighet til å by på bilen. Du får også mulighet til å følge budrunden.

 • 4

  Ønsker du å godta siste budet, vil du få tilsendt en kontrakt på e-post, deretter skal salgsmelding leveres til Vegvesenet. Dette kan enkelt gjøres digitalt.

 • 5

  Pengene blir overført til kontoen din innen 1-3 virkedager etter gjennomført salg, og vi overtar alt ansvar for bilen videre.

Ofte stilte spørsmål

Er det noe forskjell mellom offentlig skifte og uskifte for å selge bilen til Nettbil?

Nei, det har ingenting å si. Vi hjelper dødsboet ditt til å selge bilen, og din utdelte rådgiver er med deg gjennom hele prosessen.

Kan en bil være registrert på en død person?

Ja! En bil kan være registrert på en død person. Om bilen er registrert på avdøde, kan du selge uten å gjennomføre et eierskifte.

Hvordan selge avregistrert bil?

Du kan selge en avregistrert bil som vanlig, den kan bare ikke kjøre på veien. Hvis du velger å selge bilen gjennom Nettbil, er det viktig å ha prøveskilter til den dagen bilen skal testes.

Hva skjer med bilforsikring ved dødsfall?

Ved dødsfall tar fullmektig kontakt med forsikringsselskapet. Deretter legger dere en avtale med forsikringsselskapet om dere skal beholde en løpende forsikring til boet er på plass, eller bilen er solgt.

Hvordan omregistrere bil etter dødsfall?

Bilen kan omregistreres på en arving som er oppnevnt i boet, helt kostnadsfritt hos Statens vegvesen ved fremvisning av nødvendig dokumentasjon. Du kan lese mer på Statens vegvesen sine egne sider.